Lemelerveld

JeugdHart middag

Op zaterdagmiddag 5 april 2025 kwam de jeugd weer bij elkaar in het parochiecentrum voor een gezellige activiteit. Dit keer stond het in het teken van het vastenproject Oeganda ‘Schoner koken, beter leven.’ De vastentijd is een tijd van bezinning, een tijd om bewuster stil te staan bij de keuzes die je in je leven maakt. Wereldwijd hebben ongeveer vier miljard mensen geen toegang tot schone, veilige manieren om te koken. Honderden miljoenen vrouwen gebruiken overwegend traditionele biomassa zoals hout en houtskool om de dagelijkse maaltijden voor hun gezin te koken. Ons campagneproject 2025 steunt een initiatief in de gemeenschappen rondom de stad Kasese in Oeganda, waar vrouwen zelf op een milieuvriendelijke en goedkopere manier van GFT-afval briketten maken om op te koken.

Wij hebben op deze middag Oegandees gekookt. Met éénvoudige ingrediënten toch wat lekkers maken. Het was mooi weer en konden prima koken onder de partytent. Het menu Oegandese Matoke met chapati en rijst. Dit gerecht bestaat uit paprika; wortels; uien; knoflook; tomaten en groene bakbananen met toevoeging van zout en peper, laat maar sudderen en dan lekker eten. De chapati moest gebakken worden, dit bestaat uit tarwebloem, zout en water. Een bolletje deeg maken uitrollen en bakken. Geen olie gebruiken. We hebben ze gebakken op de skottelbraai. Alles smaakte ook erg lekker. We hadden om 17.15 uur de opa’s en oma’s uitgenodigd om mee te eten. Het was een gezellige boel en er werd goed gegeten. Vrijwel alles was op. Na deze gezellige maaltijd hebben we de middag om 18.00 uur afgesloten.

Hier bijgevoegd de link naar de recepten:
https://tijdvoorkoken.nl/recept/ugandese-matoke/
Dit wordt gegeten met chapati en gestoomde rijst (witte langkorrelige rijst)
https://www.jumbo.com/recepten/chapati-1131407-7 (recept)