Ommen

Ndala ziekenhuis

In deze decembermaand, op weg naar het Kerstfeest, willen wij uw aandacht vragen voor een goede bekende van onze geloofsgemeenschap:

 

Het Ndala ziekenhuis

Het Ndala ziekenhuis is een streekziekenhuis in Tanzania. Het is gelegen in het bisdom Tabora. Het is een klein ziekenhuis met ca 120 bedden. Ndala bestaat uit vijf dorpen waar 16.000 mensen wonen. Het werkgebied beslaat echter 7.500 km2 bewoond door 300.000 mensen. Er is een grote afstand tot de grote ziekenhuizen. Dit betekent dat de meeste problemen in Ndala opgelost moeten worden. Iedere twee maanden komt er een arts van de Flying Doctors het ziekenhuis bezoeken voor onder andere orthopedische en urologische ingrepen.

Het management van het ziekenhuis was sinds de opening van het ziekenhuis in 1963 in handen van de Zusters Onder de Bogen in Maastricht. Tegenwoordig komen de zusters veelal uit Indonesië. Zusters en artsen zijn nu in lokale dienst en de primaire verantwoordelijkheid ligt nu bij de Tanzanianen en niet meer bij de missionaire- of hulporganisaties. Er is wel ondersteuning van een personeelsontwikkelingsplan voor langere termijn. Dit omvat ook de inzet van enkele Nederlandse artsen zodat de eigen medical assistants kunnen worden bijgeschoold. De staat betaalt een deel van de salarissen en geeft ook wat materiaal. Het ziekenhuis geeft zijn personeel een extra premie omdat ze werken in een afgelegen regio. Iedere patiënt doet een contributie om voor zijn zorgen te betalen.

Het hoofddoel van het ziekenhuis is om ziekenhuiszorg toegankelijk te houden voor iedereen. Zelfs voor de armste mensen. Het streven is om financieel onafhankelijk te zijn maar tot nu toe blijven donaties nog steeds noodzakelijk.

Vanuit de collectes tijdens de kerstvieringen hopen we als Brigitta geloofsgemeenschap weer een mooie bijdrage te leveren aan de verdere ontwikkeling van dit ziekenhuis.

Caritas Werkgroep

Giften kunnen overgemaakt worden op rekeningnummer

IBAN NL55 RABO 0162569513 t.n.v. RK PCI Emmanuel Gift Caritas Ndala