Vieren (Pasen) in de kerk of thuis? Hoewel het aantal leden dat katholiek wil worden langzaam groeit, zijn er niet zoveel meer die ingeschreven staan en naar de kerk gaan. Gelukkig vieren velen thuis. Nou ja gelukkig.
Veel kerken zenden hun vieringen uit en kunnen mensen meelezen, meebidden en meezingen thuis: een uitkomst!
Een aantal kerken van onze parochie zendt de vieringen via internet uit. Zo kun je tijdens de Paaswake thuis een kaars neerzetten. Zodat je het niet alleen op het scherm laat zijn, maar dat je het ook binnen je eigen ruimte zet. Er zijn mensen die zich om welke reden dan ook niet lekker voelen bij een viering op een scherm. Dan is het zinvol dat ook aan die mensen een aanbod wordt gedaan om iets te vieren in verbondenheid met de kerk, alleen of in gezinsverband.
De liturgie is in de katholieke traditie nadrukkelijk iets lichamelijks. Het is nabijheid die we met elkaar hebben, maar waarin ook Gods nabijheid zichtbaar wordt. Velen zijn gedwongen om thuis via de TV/ internet te vieren, voor sommigen moeilijk te verteren. Juist de sacramenten zijn de extensie/verlengstuk van de lichamelijke aanwezigheid van Christus, waarin Christus nog steeds lichamelijk handelt, en bij uitstek tijdens de Paaswake. Al die symbolen moeten er zijn: het is helemaal niet hetzelfde om naar een kaars te kijken op een scherm of in een donkere kerk bij het licht van de kaarsen te zitten. Door online-liturgieën gaat er eigenlijk iets zonneklaar verloren, maar we verbinden ons nu wel op een andere, nieuwe manier met de realiteit, omdat deze dit nu van ons vraagt omdat het onmogelijk is om in de kerk te zijn en we elkaar daar niet kunnen aanraken. Hoewel dit niet aanraken tegen de tendens van de liturgie ingaat, is de liturgie daar toch tegen opgewassen. Ook in deze nieuwe realiteit is Christus als Verrezene bij ons. De toekomst voor een nieuwe verbinding tussen liturgie en de digitale wereld ligt nog open als een nieuwe vorm van verbondenheid en gemeenschapsvorming in het mystieke lichaam van Christus dat de kerk is.
Pasen betekent dat wij als mensen opnieuw kunnen beginnen en dat God een nieuwe toekomst geeft. God is op zoek naar ons en er staat niets meer in de weg. Er kan veel misgaan in ons leven, maar het hoeft geen obstakel te zijn om opnieuw te beginnen. Als er dingen mislopen in je leven, pijn, ziekte, rouw, gebroken relaties dan is dat niet het einde. Er is hoop, dus houdt moed. Er is leven na deze narigheid, er is leven na de dood. De wederopstanding van Jezus is goed nieuws omdat het laat zien dat we vérder leven en dan in een wereld zónder al die rottigheid. Dat is wat de Bijbel vertelt. En het begon bij Jezus’ opstanding. Zalig Pasen.
Pastor Hans de Vries.