Ommen

Kerstwens

Lucas is de schrijver van zijn evangelie en hij is ook de auteur van de Handelingen der Apostelen. Daarin vermeldt hij aan het begin en einde van zowel het evangelie als dat van de Handelingen dat hij al die dingen heeft opgeschreven opdat het goede bericht, de blijde boodschap zijn bestemming vindt. En wel: ik heb dit alles opgeschreven opdat iedereen overal ter wereld het kan horen.

In het tweede hoofdstuk van het Lucasevangelie staat zijn zo bekende verhaal van de geboorte van Christus in Bethlehem. Daar wordt dat blijde bericht in eerste instantie gericht aan de herders in het veld. Midden in de nacht kregen zij zoiets als ‘witte wieven’ te zien. In eerste instantie schrokken ze zich dus te pletter. Het bleek gelukkig een engel te zijn. Die engel zei tegen hen: “Schrik niet, want ik verkondig u een vreugdevolle boodschap.” Met andere woorden: ‘Beste mensen, ik heb een goed bericht, ik heb goed nieuws voor jullie’. Een aankondiging als: Er gaan mooie en goede dingen gebeuren. Let maar eens op. Het klinkt als: ‘Er komen betere tijden.’

In een wereld, waarin het lijkt dat de duisternis regeert, waarin regeringsleiders respectloos kunnen zijn, waarin klimatologische veranderingen niet veel goeds voorspellen; in een wereld waarin de armen steeds armer worden; waarin de aandacht voor het eigen ikke, vele, vele malen groter is dan voor de ander; in een tijd waarin de eenzaamheid alsmaar groeit en het innerlijk geluk wordt verwaarloosd; in die wereld klinken de woorden van de engel ons wellicht heel vreemd in de oren.

Hoezo: Er komen betere tijden???

En toch……die vreugdevolle boodschap, die goede tijding van toen is ook voor ons hier en nu bedoeld. Het is een belofte die mensen hoopvol kan maken. Het is een troostend bericht voor alle mensen die fatalistisch hun hoofd laten hangen. Voor hen die het vertrouwen in de toekomst en het vertrouwen op God hebben verloren. Er is ook ons een redder geboren. Hij heet Christus de Heer. Hij is nog klein. Je ziet Hem zo over het hoofd. Maar het is die Heer die ons roept om met Hem en door Hem het geluk te vinden. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor onze naaste.

Wij als pastores van de Emmanuelparochie ontmoeten u graag tijdens de vele vieringen in de advents- en kersttijd en wensen u en de uwen heel zalige en zinvolle Kerstdagen en een gezegend en gelukkig 2019. Er komen betere tijden!!

Het pastorale team.