Ommen

Geestkracht

Geestkracht

“Hallo pastor, komt u vandaag weer bij ons over Jezus vertellen?”, dat vroeg een enthousiast kind op het schoolplein. :”Ja”, zei ik spontaan, “maar meer nog kom ik jullie iets vertellen, dat je met jouw handen niet kunt vastpakken”.

Waarom gaf ik eigenlijk deze reactie? We moeten in onze tijd toch vooral de verhalen blijven vertellen over Jezus en hoe God met ons mensen omging en omgaat. Juist in een tijd waarin veel mensen lijden aan ‘christelijke cultuurarmoede’. We zullen het binnenkort wel weer horen op de radio en tv. Er zullen ongetwijfeld weer journalisten de straat op gaan en mensen ondervragen of ze wel weten wat er met Pinksteren eigenlijk gevierd wordt. En dan zal de schraalheid van de basale kennis van veel mensen weer schrijnend geëtaleerd worden:

“Pinksteren??? Ik zou het niet weten wat er dan gevierd wordt. Iets met de kerk? Is Jezus dan gestorven aan het kruis? Of heeft het iets met de Ramadan te maken misschien?”

Dan blijft het dus extra noodzakelijk dat we blijven vertellen over het feest van de Geest. Dat we blijven doorgeven dat Jezus aan zijn mensen heeft beloofd dat hij hen en ons een Helper en een Trooster zal zenden, die ons alles weer te binnen zal brengen? Moeten we niet extra die verhalen blijven vertellen, hoe de leerlingen, die in angst en onzekerheid verkeerden, verrast werden met een vurige vlam van hoop die hen tot enthousiaste, gedreven, hartstochtelijke, ‘geestkrachtige’ mensen maakte? Waardoor iedereen begreep wat hen bezielde?

Jazeker: we moeten de verhalen blijven vertellen. En tegelijk mogen we het niet bij verhalen laten. Er is meer. Er wordt ook in onze tijd en in ons leven en in ons hart iets uitgezaaid van geloven en vertrouwen. Ook in onze tijd daalt de Geestkracht van God neer in onze wereld en zelfs in ieder van ons!!

We hebben het in ons geloven heel veel over zaken die je niet in de handen kunt houden.

We denken na en spreken over termen als: liefde, trouw, genade, geluk, vertrouwen, kwaadheid, angst, mildheid, verdraagzaamheid, vrede, geduld, geestkracht, etc. etc.

Het zijn begrippen die we in ons hoofd en in ons denken overwegen en een invulling geven.

Het zijn begrippen die nergens te koop zijn en die je niet per kilo, per gewicht kunt aanschaffen. Ze hebben wel een prijs, maar ook dat is een andere dan die we doorgaans kennen.

Op diezelfde morgen heb ik aan de kinderen in de school het volgende gevraagd:

Stel dat mij wordt gevraagd om het grote bureau van de juffrouw even op de gang te zetten,

dan kan ik twee dingen denken:

1. Dat lukt me nooit; dat is veel te zwaar; dat kan ik echt niet ………….of

2. Ja hoor, dat kan ik wel; dat doe ik direct; dat gaat zeker lukken.

Wanneer zal me het eerder lukken: met gedachte 1 of gedachte 2.

Elk kind weet dan het goede antwoord………En dat is nou geestkracht. Het heeft te maken met enthousiasme, creativiteit, doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen etc.

Het speelt zich allemaal af tussen onze oren, in ons denken, bezinnen, overwegen. Het zijn de dingen waar het eigenlijk allemaal om gaat in ons leven. Ze maken ons bewust van onze prioriteiten, wat eigenlijk belangrijk en onbelangrijk voor ons is. En het is heel mooi en goed dat we met Pinksteren (op de vijftigste, Pentecoste, dag na Pasen) vragen naar Gods goede Geest. In de hoop en de troost dat God aan ieder van ons die zeven gaven van de Heilige Geest geeft: wijsheid en inzicht, raad en sterkte, kennis en vroomheid, ontzag en respect voor God zelf.

Zalig Pinksteren,

G. Noordink, pastor