Ommen

Notulen najaarsvergadering

Concept notulen najaarsvergadering GG St. Brigitta, dinsdag 21 mei 2019

1.Opening en vaststelling agenda.

René Pillen opent de vergadering en heet iedereen welkom. René opent met gezamenlijk bidden van een Ave Maria. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. Er zijn geen afmeldingen. Pastoor Monnikhof arriveert iets later op de avond.

2. Mededelingen bestuur.

  1. We beginnen met goed nieuws. De paus heeft een reeks nieuwe, vergaande maatregelen tegen seksueel misbruik genomen. Uniforme en wereldwijde regels moeten het misbruik door geestelijken en het verdoezelen ervan tegen gaan. Vermoedens van misbruik en verdoezeling moeten nu gemeld worden. De meldingsplicht, die geldt voor alle geestelijken, gaat nu veel verder dan de melding van misbruik over te laten aan het individuele geweten van geestelijken. Hiermee komt de paus tegemoet aan een belangrijk kritiekpunt van de slachtoffers.

Het niet ingrijpen heeft onze kerk en alle gelovigen enorm veel schade berokkend.

  1. Gelukkig zijn er weer mensen die de opengevallen plaatsen van vrijwilligers innemen. Bijv. bij caritas, werkgroep dopen, lectoren en lectrices en bij de avondwakegroep.

Natuurlijk is het altijd jammer dat er meer mensen weggaan, vaak na jaren trouwe dienst, dan dat er terugkomen. We zoeken echt nog een profielhouder voor diaconie en een voor gemeenschapsopbouw.

We hebben een brief aan het parochiebestuur gestuurd met het verzoek om ons mee te nemen in hoeverre er al stappen zijn ondernomen i.v.m. het naderende vertrek van pastor Noordink.

  1. Het 50-jarig priesterjubileum van pastoor Wenker wordt eind juni gevierd.

  1. Tijdens het najaarsoverleg komt bisschop Woorts zijn lezing over “Maria in de kunst” aan ons presenteren.

  1. Er komen vragen van familieleden van overleden parochianen, over de mogelijkheid grafrechten in een keer af te kopen. Veelal uit praktische overwegingen. We gaan dit morgen in de vergadering van alle locatieraden aan de orde stellen.

  1. We zijn blij met de cijfers van het kerkbezoek in het afgelopen jaar. Gemiddeld 2 kerkgangers minder per viering dan in het jaar daarvoor. Dit mag je wel stabiel noemen. De kinderen missen we natuurlijk wel. Met dank aan pastores, koren, lectoren, kosters, misdienaars klein en groot en collectanten/kerkmeesters.

  1. Ook financieel is het een goed jaar geweest, dankzij alle toezeggingen voor de kerkbalans en enkele giften van parochianen uit onze geloofsgemeenschap. Met dank aan onze vrijwilligers.

  1. De paaskaars van het vorig jaar hebben wij gegeven aan de vrijdaggroep, die dus nu altijd een paaskaars heeft bij de vieringen in het parochiezaaltje en zaterdags bij de aanbidding van het Allerheiligste.

  1. Het gemengde koor heeft een organist gevonden die, bij afwezigheid van de heer Hagels, kan spelen. Dit jaar hebben we in noodsituaties gebruik kunnen maken van de heer Damman. Met dank daarvoor aan Wim

De jaarlijkse rommelmarkt is dit jaar op 31 juli en 7 augustus.

  1. In het nieuwe parkeerbeleid van de gemeente wordt het parkeren in de Nering Bögelstraat veranderd. Het is nu soms/vaak moeilijk om vanaf ons kerkplein de straat in te draaien.

  1. De pastoor krijgt weer ongewenst bezoek van de steenmarters. Er wordt aan gewerkt.

  1. Ton Hoogenboom heeft nog enkele mededelingen over onderhoud:

    • Aan de garage is een ultrasound systeem gehangen om de steenmarter op afstand te halen. Op zolder is gekeken naar nesten, etc….

    • Er is een MOP, regulier onderhoud staat op dit meerjaren onderhoudsplan (renovatie pastorie, schilderwerk etc)

    • In het afgelopen jaar is veel gedaan: wekelijks tuinonderhoud (alles ligt er prachtig bij), ook het kerkhof wordt uitstekend verzorgd. We zijn blij en dankbaar voor alle hulp

    • De kerkbanken zijn allen gekanteld voor meer zitcomfort

    • De keuken is toe aan vernieuwing

    • De overloop boven is vernieuwd

    • Volgend jaar wordt ook de vergaderruimte aangepakt, maar ook de schuine kanten en kleine ruimtes worden opgeruimd.

    • We hopen dat er voor volgend jaar vrijwilligers zich aanmelden voor (tuin)onderhoud

  1. Er komt nog een mededeling van Sinie, Natasja en Ine over het parochieblad. Tijdens de najaarsvergadering hebben zij aangegeven het stokje na 11 jaar te willen overdragen. Hartelijk dank voor alle jarenlange inzet. We zijn verheugd dat Gerda Siero, Sylvia Huyskes en Marie Jose Maas het stokje willen overnemen. Ze worden momenteel ingewerkt.

3. Notulen

De notulen van de vorige jaarvergadering worden goedgekeurd en vastgesteld.

4. Jaarverslag door secretaris

Jeannet leest het jaarverslag voor. Het jaarverslag beslaat de periode van 01-05-2018 tot 21 mei 2019. In dit verslag is een beknopt overzicht gegeven van de belangrijkste zaken, leuke weetjes en gebeurtenissen van het afgelopen jaar.

5. Vrijwilligersbestand

Er zijn veel functionarissen die lang (vaak langer dan bedoeld) hun functie vervullen. Dit geldt ook voor ons bestuur. We willen aangeven dat het voortaan eigenlijk niet de bedoeling is dat een functionaris door moet gaan tot er een vervanger is. We doen daarom een oproep aan een ieder, we zijn dringend op zoek naar invulling van diverse bestuursfuncties. Mocht iemand interesse in een functie hebben, of iemand weten die geschikt is? Of wil iemand graag eerst meer weten? Neem gerust contact op voor meer info. Aanmeldingen zijn meer dan welkom.

6. Financieel jaarverslag 2018

Hans Bakker neemt ons mee door het financieel jaarverslag van 2018.

Het resultaat over 2018 was wat beter dan begroot (er was defensief begroot op –3K en de werkelijkheid was plus 0,3 K). De bijdragen van de parochianen waren hoger dan begroot (o.a.door kerkbalans en giften)en er waren ook meer opbrengsten uit bezittingen en incidentele baten. De doorbelasting van personeel is lager uitgevallen, kosten voor onroerend goed hoger (voorziening dotatie groot onderhoud), de verplichte bijdragen waren hoger.

6. Rondvraag

Pastoor Monnikhof sluit aan en deelt verheugt mede dat er weer koffie is (er was een waterbreuk vandaag). Hij geeft aan dat hij zich prettig voelt in Ommen en hoopt ook dat er nieuwe aanwas komt van vrijwilligers zodat estafettestokjes over genomen kunnen worden. Hij doet ook een oproep om in de toekomst peren te gaan of blijven plukken.

Harry Lowik stelt een vraag: hoe vaak komt pastoor Monnikhof op de St Bernardusschool? Er wordt aangegeven dat hij er minder vaak een bezoek brengt dan hij zou willen. Marco Veneboer geeft gelukkig alle ruimte voor bezoek van de pastoor. We zijn graag bereid. Ciska gaat de school tippen om zelf eens contact op te nemen. Pastoor Wenker had aan het eind van zijn preek afgelopen week een mooie opmerking, oproep om goed te stemmen deze week.

Directeuren van alle katholieke basisscholen zijn uitgenodigd voor een boeiende conferentie, programma wordt nog uitgewerkt. Hoe kun je vormgeven aan je katholieke entiteit?

Mevrouw Ruhof geeft aan dat veel kinderen op school niet veel meer weten over het katholieke geloof en wil vragen aan directie van school wat nog gedaan wordt aan onderwijs op gebied van godsdienst.

René Huyskes heeft contact gehad met Gideon van Tongeren over nieuwe interessante onderwerpen voor een breder publiek (verdiepingsprogramma Inzicht en Uitzicht). René Huyskes vraagt nog aan pastoor Monnikhof of er al wat bekend is over de opvolging van pastoor Rutgers en pastor Noordink. Op dit moment is een ander nog niet bekend.

Pastoor Monnikhof krijgt de vraag om het stokje van pannenkoeken bakken over te nemen tijdens de Bissingh

Ciska geeft aan blij te zijn dat de kruiswegaanbidding er weer was.

7. Afsluiting

René bedankt ieder voor zijn inbreng en aandacht en sluit de vergadering

Na afloop is er nog een hapje en een drankje.

Ter goedkeuring,

De datum, 21 mei 2019

Voorzitter, Secretaris,