Het rozenkransgebed als een geestelijke wandeling…

Vele mensen, met name de wat oudere generaties, zullen zich het bidden van de rozenkrans nog wel herinneren als iets dat als gezin ná de maaltijd of op een ander moment gemeenschappelijk werd gedaan. Soms met z’n allen rond de tafel, maar soms ook met de blote knieën op de kokosmat. Als ik de verhalen van mijn ouders of sommige parochianen hoor, dan was het vaak een razendsnel prevelen van een onverstaanbare reeks woorden. Maar is dát het dan?

Een andere vraag die we ons kunnen stellen is: Wat is bidden? Tegen kinderen zeg ik altijd dat bidden, praten met God is. Praten met een normaal persoon tegenover je doe je niet razendsnel en onverstaanbaar en dat heeft 2 redenen: 1) het is onfatsoenlijk, 2) je bent niet te verstaan. Waarom zou je dan wel razendsnel een waterval aan woorden eruit persen ten overstaan van God?

Wil je de rozenkrans goed bidden, dan moet je er de tijd voor nemen. Maar wat ís de rozenkrans bidden eigenlijk? Nou, je kunt het vergelijken met het maken van een geestelijke wandeling samen met God en Maria, langs gebeurtenissen uit het leven van Jezus.

Het keer op keer herhalen van het “Wees gegroet…” werkt meditatief. Je komt in een ritme terecht en dat ritme helpt je, om zoals bij een echte wandeling buiten, in een fijne tred terecht te komen; je houdt de pas erin.

Door het iedere keer herhalen van diezelfde woorden, zet je elke keer diezelfde stappen en zo sta je telkens stil bij een ander moment uit het leven van Jezus. Zo leer je Hém, God en Maria iedere keer dat je de rozenkrans bidt steeds wat beter kennen. Je raakt vertrouwd met hen én met bepaalde kernmomenten uit ons geloof, doordat je er overwegend en meditatief “langs wandelt”.


Klik hier voor een uitleg hoe je de Rozenkrans kunt bidden


Pastor Johan Rutgers, priester

Emmanuelparochie